Куп „Михајло Пупин“

Одржување на традиционален крос по повод Патрониот ден на Средното електротехничко училиште „ Михајло Пупин“. Повеќе »

Компаративна анализа на енергетска ефикасност

Меѓународна соработка со средните стручни училишта„Михајло Пупин“ - Скопје, „Михајло Пупин“ - Нови Сад, Р Србија и „Руѓер Бошковиќ“ – Винковци, Р Хрватска Повеќе »

Лабораторија за обновливи извори на енергија и енергетска ефикаснот

Настава во нов, современ кабинет за обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност Повеќе »

БИДИ ИН – ЗАПИШИ СЕ ВО ПУПИН

вклопете се во иднината квалитетно образование практични вештини Повеќе »

Лабораторија за автматика и роботика

Накратко погледнете како изгледа една од најсовремените лабаратории во нашето училиште! Повеќе »

 

Помеѓу победниците на Ultimaker натпреварот

ultimte decki

Учениците Матеја Вељковиќ, Андреј Трајковски, Петар Георгиевски од III–3 клас под менторство на професорката Даниела Сандева на Ultimaker натпреварот  се претставија со проектот „DRINK MIXER 9001“, полуавтоматизиран процес за мешање на два пијалаци и како победници на натпреварот од страна на организаторот на нашето училиште му беше доделено  Ultimaker 2+ 3Д-печатар.

Happy Valentine’s Day

     По повод  Денот на вљубените на 14.02.2017 година  учениците од англиската секција изработија декоративно пано со креативни пораки карактериситични за овој ден.

Продолжува соработката со Школски центар – Крањ

image-0-02-05-49

           Нашето училиште СЕТУ „Михајло Пупин“- Скопје и овaа учебна 2016-2017 година ја продолжува повеќегодишната успешна соработка со Школски центар – Крањ,   Р. Словенија.

Успешно започна реализацијата на проектот со срeдните училишта од Србија и Хрватска

IMG_2348

Од 19.12.2016 до 23.12.2016 година нашето училиште активно се вклучи во реализацијата на проектот со средните електротехнички училишта: „Руѓер Бошковиќ“- Винковци, Р Хрватска и „Михајло Пупин“ – Нови Сад, Р  Србија.

Среќна Нова 2017 година

image-0-02-05-

Среќни новогодишни и божикни празници исполнети со многу здравје, среќа и успех Ви посакуваат вработените и учениците од нашето училиште

ДЕКЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА (учебна 2016 / 2017 година)

КОМИСИИ И ТЕРМИНИ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТНИ ПРОГРАМИ ЗА ПРЕМИН, ВОНРЕДНИ И ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИ ИСПИТИ    ДЕКЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА (УЧЕБНА 2016 / 2017 ГОДИНА)

Првонаградени на маифестацијата „ЛИДЕР 2016“

DSC_0136

На ден: 09.12.2016 година во СОTУ „Ѓорѓи Наумов“ - Битола се одржа вториот по ред  натпревар  „ЛИДЕР“ – избор на најдобар ученик по струка од завршните години во стручното образование во Република Македонија.

Повторно наградени

20161207_121703

На 32-от противпожарен квиз натпревар оджан на 18.11.2016 година учениците Кукољ Милена, Петковски Кире и Стојановска Марија сите од III-3 клас под менторство на  проф. Драган Илиевски го освоија третото место

Редовни учесници на манифестацијата „Ден на дрвото“

20161130_102520

На ден 30.11.2016 година учениците од нашето училиште традиционално учествуваа во реализацијата на еколошката акција ,,Ден на дрвото  Засади ја својата иднина . Акцијата се спроведе на две локации:

Хуманитарна акција

krv2

На ден: 17.11.2016 година во организација на Црвен крст – Гази Баба успешно беше реализирана  есенската хуманитарна акција за  дарување на крв. Во акцијата се вклучија учениците од IV година како и вработените во училиштето.

Успешно учество на МАКИНОВА 2016 година

33

На 36-тата меѓународна изложба нa прoнajдoци, тeхнички унaпрeдувaњa, нoви прoизвoди и твoрeштвo нa млaди – МАКИНОВА, одржана во периодот: 18 до 22.10.2016, во просториите на Скопскиот саем, ученикот Андреј Трајанов од II-4 клас го презентираше трудот: функционален модел на роботска рака, под менторство на професор Наташа Божиновска  и го освои првото место

Најчисти и најбезбедни училишта за учебната 2015/2016 год.

05

На ден 14.10.2016 година во просториите на нашето училиште министерот за образование и наука г-дин Пиштар Лутфиу и амбасадорката на ОБСЕ   г-ѓа Нина Суомалаинен доделија признанија на  основните и средните училишта прогласени за најчисти и најбезбедни за учебната 2015/2016 година.

ОКТОМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА (УЧЕБНА 2016 / 2017 ГОДИНА)

КОМИСИИ И ТЕРМИНИ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ПРЕМИН, ВОНРЕДНИ И ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИ ИСПИТИ 

Ние сме најдобри

14627911_1243166549068252_1627287282_n

     На 30.09.2016 година, во рамките на манифестацијата „Ние сме најдобри“, се одржа средношколска забава на која настапи бендот на нашето училиште „Михајло Пупин“ – кој имаше триесет минутен настап.

Натпревар за најдобра веб страна

WP_20160926_15_16_06_Pro

СЕТУГС „Михајло Пупин“ аплицираше на јавниот повик распишан од Министерството за образование и наука за избор на „Најдобра училишна веб страна“ во категоријата средни училишта и се пласираше во најдобрите три во Републиката. Тимот кој ја изработи веб страната е следниот:

Почна новата 2016/2017 учебна година

DSC00520

На 1.09.2016 година почна уште една приказна за LXIII генерација ученици во нашето училиште.

Почеток на новата 2016/2017 учебна година

Утре, 1.09.2016  година (четврток), започнува новата учебна 2016/2017 година.

Во СЕТУГС „Михајло Пупин“-Скопје наставниот процес ќе започне по распоред:

I-ва(прва) и II-ра(втора) со почеток во 7:30 часот, а

III-та(трета) и IV-та(четврта) со почеток во 13:20 часот!

На сите ученици и наставници им посакуваме успешна учебна година!

АВГУСТОВСКА ИСПИТНА СЕСИЈА (УЧЕБНА 2015 / 2016 ГОДИНА)

КОМИСИИ И ТЕРМИНИ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТНИ ПРОГРАМИ ЗА ПРЕМИН, ВОНРЕДНИ И ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИ ИСПИТИ

 

Термини за полагање Државна матура и Завршен испит во Августовски рок

Термини за полагање Државна матура и Завршен испит во Августовски испитен рок во учебната 2015/2016 година за редовни и вонредни ученици

Екстерните испити од Државна матура ќе се полагаат во СУГС “Панче Арсовски” – Скопје

Оглас за запишување ученици во I година во учебната 2016/2017 година

Врз основа на член 42 од Законот за средното образование, донесениот Предлог план за упис на ученици во прва година во учебна 2016/2017 на Наставнички совет од 05.01.2016 година и Конкурсот на запишување на ученици на МОН објавен во март 2016  година, Училишната комисија за упис на ученици во прва година  на СЕТУ на Град Скопје “Михајло Пупин” Скопје, објавува:

О Г Л А С

За запишување на ученици во I година во учебна 2016/2017 година

ЈУНСКА ИСПИТНА СЕСИЈА (УЧЕБНА 2015 / 2016 ГОДИНА)

КОМИСИИ И ТЕРМИНИ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТНИ ПРОГРАМИ ЗА ПРЕМИН, ВОНРЕДНИ И ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИ ИСПИТИ

 

ПЛАКЕТА ЗА НАЈАКТИВНО УЧИЛИШТЕ

На ден 07.06.2016 година од старана на USAID, EDC (learning transforms lives) и Youth employability skills network во рамките на проектот: Мрежа ЈЕС, на нашето училиште му беше доделено плакета за најактивно училиште во соработка со заедницата

Учество на Првиот Национален натпревар за Microsoft Office Specialist.

DSC_0069

На 28 Мај 2016 година под покровителство на СЕМОС, во организација на Certiadria, а Едукација, Microsoft Македонија, Стопанска Банка-Скопје, се одржа Првиот Национален натпревар за Microsoft Office Specialist.

Завршија петтите ,,Денови на електротехниката 2016’’

DSC00181

Во периодот  од: 18 до 20.05.2016 година во нашето училиште се одржа манифестацијата ,,Денови на електротехниката 2016’’, на која свое учество имаа 36 училишта од Град Скопје, со вкупно пријавени: 146 ученици и 37 наставници-ментори.  

Учесници на „Матурска парада 2016“

IMG_0375

           На 20.05.2016 година учениците: Mилена Димитриевска IV-2, Eва Додевска IV-2, Никола Гроздановски IV-2 и Антонио Бошков IV-6, учествуваа на матурската парада на плоштад ,,Македонија’’.

Резултати и тестови со решенија од Денови на електротехниката 2016

DSC09901

На ден: 18.05.2015 год. нашето училиште започна со реализација на  петтата по ред  манифестација  ,,ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА” – 2016 година.

Резултатите може да ги погледнете тука…

Еве ги тестовите  на македонски и албански јазик и решенијата за тестовите на македонски и албански јазик.

Агенда за „ ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА“ – 2016

На ден: 18.05.2016 год. во нашето училиште ќе започне по петти пат манифестацијата  ,,ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА” . Агендата за „ ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА“ –  2016 може да ја превземете тука..

Термини за полагање Државна матура и Завршен испит во Јунски испитен рок во учебната 2015/2016 г. за редовни и вонредни ученици

 

Повторно меѓу најдобрите

На XXXV државeн натпревар на електротехничките, машинските и сообраќајните средни училишта на Република Македонија, одржан на 06.05.2016 година во Струмица, учениците од нашето училиште имаа уште еден успешен настап освојувајќи:

 

ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА V ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА

Од 18 до 20 мај 2016 година, во СЕТУГС “Михајло Пупин” – Скопје , по петти пат ќе се одржи манифестацијата „Денови на електротехниката”, посветена  на младите вљубеници во природните науки.

Состанок на организаторите на манифестацијата ,,Образовно рандеву 2016 год.”

image-6cf

Нашето училиште СЕТУ на ГС ,Михајло Пупин” на ден: 22 и 23.04.2016 беше домќин на манифестацијата ,,Образовно рандеву 2016 год.” во органзиација на МАССУМ (Младинска асоцијација на средните стручни училишта во Македонија).  

Успешен настап на 52-риот Државен натпревар на младите истражувачи од РМ

Учениците од нашето училиште и овaa учебна година учествуваа на 52-риот Државен натпревар на младите истражувачи од Република Македонија кој се одржа на 23.04.2016 год. во Скопје, во организација на Народна техника и Сојузот на здруженијата на младите истражувачи на Македонија – ,,Науката на младите’’.

Успешно реализирана обука во ,,Школски центар-Крањ” Р. Словенија

c8b35d_e7ac0b3c5c5e42a8a3a6bdab1f236b09

Во периодот од: 02.04.2016-18.04.2016 година група од 15 ученици од III година и 2 професори-менори, во рамките на проектот ЕRASMUS + ,, New methods and technologies for new skills for jobs”, беа на практична обука во ,,Школски центар-Крањ” Р. Словенија.

28 ученици ќе полагаат официјален МОС испит

Во текот на мај ќе се спроведе полагање на официјален Microsoft Office Specialist (MOS)  испит.

ОБРАЗОВНО РАНДЕВУ 2016

m2013

ПОТПИШАН ДОГОВОР СО КОМПАНИЈАТА ЕВН

IMG_20160418_163337

          И оваа учебна година група на ученици ќе има можност, во текот на летниот период, да реализира практична обука во компанијата ЕВН.

ОБРАЗОВНО РАНДЕВУ 2016

22, 23 АПРИЛ
СЕТУГС „Михајло Пупин“ СКОПЈЕ

Група ученици на обука во Словенија


Во рамките на проектот Erasmus +   група  наши   ученици  и двајца ментори се на петнаесет  дневна обука  во Школскиот центар Крањ – Република Словенија.

Нивните секојдневни активности можете да ги погледнете на ученичкиот блог.

УЧЕНИЦИ И ПРОФЕСОРИ ОД ,,ШКОЛСКИ ЦЕНТАР-КРАЊ” ВО ПОСЕТА НА НАШЕТО УЧИЛИШТЕ

Во рамките на проектот ERASMUS  – ,,New methods and technologies for new skills for jobs во соработка со Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во периодот од: 14.02.2016 до 27.02.2016 година нашето училиште го посетија 6 ученици и 2 професори од  ,,Школски центар”-Крањ, Република Словенија.

Пролетна еколошка акција – Собирање на стара хартија

Традиционално по повод ,,Денот на eкологија” , во нашето училиште, на ден: 21.03.2016 година се реализира еколошката акција за собирање на стара хартија. Во акцијата се вклучија

Втора акција за дарување на крв во учебната 2015 / 2016 година

 

На ден: 22.02.2016 година во просториите на нашето училиште се спроведе втората крводарителска акција предвидена за учебната 2015 / 2016 година во организација на  Црвенот Крст – општина Гази Баба .

ФЕВРУАРСКА ИСПИТНА СЕСИЈА (УЧЕБНА 2015 / 2016 ГОДИНА)

КОМИСИИ И ТЕРМИНИ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТНИ ПРОГРАМИ ЗА ПРЕМИН, ВОНРЕДНИ И ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИ ИСПИТИ

ДОЖИВОТНО УЧЕЊЕ – Програма ERASMUS +

erasmus+-180x72

Наставниците од нашето училиште, во соработка со Националната агенција за европски образовни програми и мобилност и партнерот ,,Школски центар”-Крањ, Република Словенија и оваа година активно се вклучија во реализацијата на проектот ,,ERASMUS +”. Со примената на клучнaта акција 1: Мобилност за учење на индивидуи, учесниците имаа можност да ги подобрат своите вештини  како и  да ја зголемат својата стручност и компетентност. 

РЕЗУЛТАТИ ОД НАТПРЕВАРИТЕ ПО СПЕЦИФИЧНИ ВЕШТИНИ

       На ден: 25.12.2015 година во просториите на нашето училиште се одржаа (втора година по ред) натпревари по специфични вештини: решавање на Судоку и местење на Рубикова коцка.

НАГРАДЕНИ УЧЕНИЦИ НА СРЕДНОШКОЛСКИТЕ ИГРИ

  Во организација на СФЕРА – Здружение на граѓани за подобрување на себеси и другите на ден: 03.10.2015 година во Скопје се одржаа традиционалните средношколски игри. На манифестацијата, од нашето училиште, ученицитe учествуваа во пет категории: креативно пишување, фотографски вештини, квиз –општествени науки, квиз –природни науки и игра-плеј.

ДЕКЕМВРИ – МЕСЕЦ НА НАТПРЕВАРИ ПО СПЕЦИФИЧНИ ВЕШТИНИ

На 26.12.2015 година во просториите на нашето училиште ќе се одржат натпревари во Судоку и Рубикова коцка. Покрај учениците од нашето училиште, на овогодинешните натпревари ќе учествуваат и ученици од основните училишта на Град Скопје. За подетални информации отворете го прозорецот Секции

Натпревар „ЛИДЕР“- избор на најдобар ученик во струката

16362

    На 30.11.2015 година во ОЕМУЦ „Климент Охридски“-Охрид се одржа вториот по ред  натпревар  „ЛИДЕР“ – избор на најдобар ученик по струка од завршните години во стручното образование во Република Македонија. Се натпреваруваа ученици од областа на електротехниката, машинството и сообраќајот. 

УЧЕСТВО НА САЕМОТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ

20151203_100525

На 03.12.2015 год. во спортскиот центар ,,Борис Трајковски”-Скопје, се одржа саем за вработување на кој  учестваа претпријатија и институции од повеќе сектори.

ДЕН НА ДРВОТО – ЗАСАДИ ЈА ТВОЈАТА ИДНИНА

5

На ден 02.12.2015 година учениците од  I, II, III и IV година учествуваа во реализацијата на еколошката акција ,,Ден на дрвото  Засади ја својата иднина . Учениците на обележан простор засадија зимзелени садници на две локации:

НОВИ САДНИЦИ ЗА ЗДРАВА ОКОЛИНА

20151118_112115

             Во рамките на акцијата ,,Ден на дрвото” на ден 17 и 18.11.2015 год. во училишниот двор засадени се 40 нови садници.

,, 3 ДЕКЕМВРИ – Светски ден на лицата со инвалидност”

DSC07666

Под покровителство на Град Скопје, на 20.11.2015 година, Здружението за лица со телесен инвалидитет ,,Мобилност” – Скопје, по повод ,,3 ДЕКЕМВРИ – Светскиот ден на лицата со инвалидност”, во просториите на нашето училиште, организираа меѓународен натпревар во пинг-понг за лица со телесен инавлидитет.

РЕДОВНИ УЧЕСНИЦИ НА КРВОДAРИТЕЛСКИТЕ АКЦИИ НА ЦРВЕНИОТ КРСТ

20151119_101328

            Традиционално, како и секоја година, на 19.11.2015 год. нашето училиште активно се вклучи во акцијата на Црвенот Крст – општина Гази Баба за дарување на крв.

ПОВТОРНО НАЈУСПЕШНИ НА ТУРНИРОТ ВО ОДБОЈКА

12190841_10153238895725642_1752948198780606672_n

По повод  годишнината од формирањето на Општина Гази Баба, на 02 ноември во ОУ „Крум Тошев“ – Трубарево, се одржа традиционалниот Турнир во одбојка за наставниот кадар од училиштата и градинките од

УСПЕШЕН НАСТАП НА КВИЗ НАТПРЕВАР

20151112_161310

На 31 Општински противпожарен квиз натпревар одржан на 06.11.2015 година нашето училиште учествуваше со учениците:

Квалитетно образование – наука за одржлива иднина за сите

33

По повод Светскиот ден на науката, во Народната канцеларија на Претседателот на Република Македонија, на 10.11.2015 год. се одржа четврта по ред изложба на наградените иноваторски проекти и експонати на млади научници, под мотото „Квалитетно образование – наука за одржлива иднина за сите”.

Патронатот на училиштето одбележан со штафетна трка

03

По повод Патрониот ден на нашето училиште СЕТУ на ГС „Михајло Пупин“-Скопје на  15.10.2015 година на кејот на реката Вардар во Градскиот Парк по единаесетти пат се одржа традиционалниот крос.

Награди на МАКИНОВА

05

      Оценувачката комисија на експонатите на 35-тата меѓународна изложба нa прoнajдoци, тeхнички унaпрeдувaњa, нoви прoизвoди и твoрeштвo нa млaди – МАКИНОВА (13.10.2015-17.10.2015, Скопски саем), во конкуренција од повеќе средни стручни училишта во РМ и оваа година  додели медали и пофалници на нашите ученици:

Учество на МАКИНОВА

На 35-тата меѓународна изложба нa прoнajдoци, тeхнички унaпрeдувaњa, нoви прoизвoди и твoрeштвo нa млaди – МАКИНОВА, во периодот 13-17.10.2015, во просториите на Скопски саем, учениците: Андреј Трајанов од I-4 со изработен функционален модел на 3D принтер, под менторство

Доделување на EUROPASS сертификати

untitled
EUROPASS СЕРТИФИКАТИ ЗА УЧЕНИЦИ ОД
СЕТУ НА ГС ,,МИХАЈЛО ПУПИН
ПРОЕКТ: NEW METHODS AND TECHNICS FOR NEW SKILL FOR JOBS 
Еднa од најзначајните цели  во работата на  СЕТУ на ГС ,,Михајло Пупин”, е генерирање  кадри   кои со своите способности и квалитети ќе бидат препознатливи на пазарот на трудот. Во таа насока нашето училиште вложува напори за создавање  услови во кои учениците ќе имаат можност да се стекнат со употребливи  знаења и вештини.                    

Мобилна недела – Ден без автомобили

3

Учениците кои се членови на спортската секција во нашето училиште и оваа учебна година активно се вклучија во проектот: ,,Мобилна недела – Ден без автомобили , во органицација на Град Скопје.

Почеток на новата учебна 2015/16 година

20150901_075036

Денеска на 1.09.2015 година во 7:30 часот почна новата  учебна 2015/16 година во нашето училиште.

Генерација 2011-2015 – Свечено доделување на дипломи

Првенци на генерација 2011-2015 година

Со свечено доделување на дипломи и плакета на 12.08.2015 година во 9 часот, Директорот на СЕТУГС „Михајло Пупин“- Скопје, г-дин Ефтим Пејовски, им се обрати на присутните родители и ученици,

Доделени свидетелствата за учебната 2014/2015 година

n1

Согласно календарот за работа на Училиштето  на 1.07.2015 год доделени се свидетелства за учениците од  I, II и III година со право да се запишат во следната година на образование.

Лабораторија за обновливи извори на енергија и енергетска ефикаснот

20150616_154735

Во новата учебна 2015/2016 година ќе се одвива настава во нов, современ кабинет за обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност

Реализација на практична настава во летниот период

Започна реализацијата на практичната настава за учениците од прва година, кои учат по реформирани наставни програми, од образовниот профил електроинсталатер и монтер. Практичната настава се изведува во стопанскиот субјект Електра – комерц со времетраење од 15 јуни до 10 јули 2015 година.

„БИДИ ИН“

Меѓуетничка интеграција во образованиетo

Izlezi od krugot

Во рамките на проектот за Меѓуетничка интеграција во образованието проект на УСАИД во Македонија, во рамки на програмата за мали грантови во нашето училиште се одржаа заеднички ученички активности со партнер училиштето АСУЦ “Боро Петрушевски”.

НАГРАДНИ ЕКСКУРЗИИ ЗА НАЈУСПЕШНИТЕ УЧЕНИЦИ

20150608_074812

Во изминатиот период нашето училиште успешно реализира екскурзии за учениците кои постигнаа најдобри резултати во текот на учебната 2014/2015 год.

Победници на ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА 2015

DSC07040

По одржаниот квиз натпревар, на 22 мај 2015 година заврши манифестацијата „ ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА“ –  2015 .

Првото место, по трет пат,  го освои екипата од училиштето ОУ„Димо Хаџи Димов“ од општина Карпош, второто место отиде во рацете на екипата од  ОУ„Војдан Чернодрински“ од општина Карпош и третото место им припадна на учениците од ОУ„Љубен Лапе“ од Аеродром.

AКТИВНОСТИТЕ ПРОДОЛЖУВААТ…

козјак3

         Според предвидените активниости за манифестацијата ,,ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА” на ден: 21.05.2015 година за учесниците на натпреварот по физика и нивните ментори беше организирана еднодневна екскурзија со посета на ХЕЦ ,,Козјак”-Скопје. Учениците од основните училишта на Град Скопје имаа можност преку презентација на стручните лица вреботени во  ХЕЦ ,,Козјак” да стекнат нови знаења за принципот на работа на хидроцентралата.

Резултати од тестот по физика

РЕЗУЛТАТИ ОД ТЕСТОТ ПО ФИЗИКА ВО РАМКИТЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА  ”ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА 2015″ 

УЧИЛИШТА КОИ ИМААТ НАЈГОЛЕМ БРОЈ ОСВОЕНИ БОДОВИ ОД ТЕСТОТ ПО ФИЗИКА ВО РАМКИТЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА  ”ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА 2015″  и се стекнуваат со право да се натпреваруваат во квизот на знаење кој ќе се одржи во петок со почеток во 11:30 часот.

Отворена четвртата по ред манифестацијa ,,ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА”

denovi5

 

         На ден: 20.05.2015 год. нашето училиште започна со реализација на  манифестацијата  ,,ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА2015 година.

Група ученици на обука во Словенија

Група ученици од СЕТУГС „Михајло Пупин“ – Скопје во рамките на проектот Erasmus + беа на двонеделна обука за PIC микроконтролери и PLC управувачи во Школски Центар Крањ Словенија

Енергетска ефикасност на објекти

20150515_103959

На 15.05.2015 година во нашето училиште СЕТУГС„Михајло Пупин“-Скопје во рамки на Проектот на УСАИД  и Хабитат Македонија  за енергетска ефикасност за секторот домување, се реализараше втората по ред  обука на наставниците за успешно реализирање на наставата по наставниот предмет „Енергетска ефикасност на објекти“ ,

IV ДЕНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА

Од 20 до 22 мај 2015 година, во СЕТУГС “Михајло Пупин” – Скопје , по четврти пат ќе се одржи манифестацијата “Денови на електротехниката”, посветена  на младите вљубеници во природните науки.

Покровител на овој настан е компанијата EVN, а спонзор е компанијата Arcelor Mittal.

На манифестацијата учество земаат ученици од деветто одделение од основните училишта на територијата на Град Скопје и нивните ментори – наставници по физика.

XXXIV државeн натпревар на електротехничките, машинските и сообраќајните Средни училишта на Република Македонија

XXXIV Државен натпревар на учениците од електротехничките, машинските и сообраќајните училишта се одржа на 8.мај 2014 во СОУ „Ристе Ристески – Ричко“ – Прилеп. Од нашето училиште се натпреваруваа пет ученици, по еден од сите образовни профили и еден ученик со научен труд. Учениците ги покажаа следните резултати:

Резултати од турнирот во местење на Рубикова коцка

2

На ден 20.04.2015 година во организација на Математичката секција при СЕТУ “Михајло Пупин – Скопје” се одржа  „Турнир во местење на Рубикова коцка“, во кој земаа учество вкупно 5 ученика и тоа:

Образовно Рандеву 2015, Велес

Filip Simonovski-pobednicka

На 17 и 18.04.2015та во Велес се одржа десеттото по ред Образовно Рандеву во организација на МАССУМ (Младинска асоцијација на средни стручни училишта на Македонија) и СОУ Димитрија Чуповски од Велес.  Настанот традиционално е потпомогнат од USAID.

Освоено прво место на 51-от Државен натпревар на младите истражувачи

Untitled

На 51-от Државен натпревар на младите истражувачи од Република Македонија кој се одржа на 25.04.2015 год. во Неготино а во организација на Сојузот на здруженијата за техничка

К О Н К У Р С

Конкурс за запишување ученици во СЕТУГС „Михајло Пупин“- Скопје за учебната 2015/2016 година

КОМИСИИ И ТЕРМИНИ – АПРИЛСКА ИСПИТНА СЕСИЈА (УЧЕБНА 2014 / 2015 ГОДИНА

КОМИСИИ И ТЕРМИНИ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТНИ ПРОГРАМИ ЗА ПРЕМИН, ВОНРЕДНИ И ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИ ИСПИТИ 

АПРИЛСКА ИСПИТНА СЕСИЈА (УЧЕБНА 2014 / 2015 ГОДИНА

Општински натпревар во пинг понг

20150404_090450

На ден 05.04.2015 год. во организација на училишен спорт на Гази Баба, традиционално, во нашето училиште се одржа натпревар во пинг понг на општиско ниво.

Турнир во местење на Рубикова коцка

a.jpg

ХУМАНОСТ – важен сегмент во оставрувањето на целите

DSC06557

На ден: 24.03.2015 година во просториите на нашето училиште се спроведе традиционалната акција за дарување крв под мотото: ,, Вашата крв спасува живот”, во организација на Црвен Крст – општина Гази Баба Скопје.

ТРАДИЦИЈАТА ПРОДОЛЖУВА

DSC06521

            По повод ,,Денот на eкологија” и во оваа учебна 2014/2015 година учениците  активно  се вклучија во реализацијата на традиционалната еколошката акција за собирње на стара хартија која во нашето училиште се води под мотото: ,,Да ги спасиме шумите”.

Гостување на ТВ 24 ВЕСТИ

Директорот на СЕТУГС „Михајло Пупин“- Скопје , м-р Ефтим Пејовски и Филип Симоновски од IV-3 клас гостуваа во емисијата “За животот “  на ТВ 24 Вести.

За животот 02-03-2015 by 24vesti

Доделување на наградите „Лидер“

9

На 27.02.2015 година во нашето училиште СЕТУГС „Михајло Пупин“- Скопје се одржа првото доделување награди за најдобар ученик во струката – Лидер.

Лабораторијата по автоматика и роботика збогатена со нова опрема

Нова опрема во лабораторијата по автоматика и роботика

Нови ,,жители” во лабораторијата за автоматика и роботика

Emoro - edukativen mobilen robot

На ден: 06.02.2015 година во училишната лабораторија се одржа промоција на  новите роботи ,, ЕМОRO – едукативен мобилен робот”.  

Резултати од „Турнирот во Судоку“,

На ден 22.12.2014 година се одржа квалификациониот дел од „Турнирот во Судоку“, во кои се натпреваруваа во една група ученици од I и II година, а во друга група ученици од III и IV година.

Група наставници на обука во Словенија

erasmus+

 

Група наставници од СЕТУГС „Михајло Пупин“ – Скопје во рамките на проектот Erasmus + е на еднонеделна обука за интелегентни инсталации – KNX системи во Школскиот центар Крањ – Република Словенија. 

,,Љубопитноста на учениците – важен предуслов за квалитетна настава”

DSC06063

На ден: 26.12.2014 година проф. д-р Зоран Велковски (професор на Филозофскиот факултет – катедра педагогија) одржа предавање  на тема: ,,Љубопитноста на учениците – важен предуслов за квалитетна настава”

НИЕ СМЕ НАЈДОБРИ-СИТЕ ВО АКЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНИ УЧИЛИШТА

DSC06017

 На ден: 13.12.2014 година во ,,Универзална сала” во Скопје  во организација на Градот Скопје и Центарот за креативен развој поддржан од мисијата на ОБСЕ во Скопје се одржа манифестацијата ,,НИЕ СМЕ НАЈДОБРИ-СИТЕ ВО АКЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНИ УЧИЛИШТА”. 

Новогодишен Турнир во СУДОКУ

На ден 22.12.2014 ќе се одржи првиот “Новогодишен Турнир во СУДОКУ” во организација на Математичката секција на СЕТУ Михајло Пупин – Скопје. На турнирот ќе земат учество ученици од I до IV година од училиштето.

,,Ден на дрвото – Стоп за катастрофите”

2

На ден 03.12.2014 година учениците од I, II, III и IV година учествуваа во реализацијата на еколошката акција ,,Ден на дрвото Стоп за катастрофите . Акцијата се спроведе на две локации:

Натпревар ,,Лидер” – избор на најдобар ученик во струка од завршните години во стручното образование во Република Македонија

Согласно со планираните активности од Програмата за работа на Владата на Република Македонија (2014 год. – 2018 год.) реализиран е избор за најдобар ученик – лидер во струката од завршните години во стручното образование во Република Македонија.

ЧАС ПО ПРИВАТНОСТ

CAM00197

На 17 Ноември 2014 претставници од Дирекцијата за заштита на личните податоци одржаа ЧАС ПО ПРИВАТНОСТ во нашето училиште. Предавањето беше одржано пред група ученици од повеќе класови во втора година.

Практична настава во Цементарница Усје-Титан

IMAG0749

             Како дел од проектот на Министерството за образование и наука, Центарот за стручно образование и наука, нашето училиште СЕТУГС „Михајло Пупин“, во соработка со приватните компании,  нашите ученици од образовниот профил електротехничар за компјутерска техника и автоматика од четврта година ќе реализираат практична настава во Цементарница Усје – Титан втора година по ред.

Светскиот ден на науката за мир и развој

aleksandar

По повод 10 ноември – Светскиот ден на науката за мир и развој, на ден 07.11.2014 год. во народната канцеларија на Претседателот на Република Македонија се одржа третата изложба на проекти од млади истражувачи – Наука за младите, на која зеде учество нашиот ученик Александар Соколчевски под менторство на професор дипл. ел. инж.  Наташа Божиновска со  труд “Оптички индикатор на звучен сигнал со ву метар со предпрецизен насочувач и бескраен лед тунел”.

Oдбележан празникот,,Ноќ на вештерките” – Halloween

DSC05618

Во склоп на предвидените активности на секцијата по англиски јазик за учебната 2014/2015 година на ден: 31.10.2014 година, во училиштето се одбележа празникот ,,Ноќ на вештерките” (Halloween).